Kroatië

Wijn & Olijfolie in Istrië

Smulapen hebben de tijd van hun leven in Istrië. Hier hoeft u nooit lang te zoeken naar iets lekkers te eten of te drinken, met al die heerlijke streekproducten!

Istrië is na eeuwen van Venetiaanse overheersing nog steeds tweetalig, straatnamen zijn in het Kroatisch én Italiaans. Het landschap doet ook wat Italiaans aan; heuvelachtig, met hooggelegen dorpjes en lage leistenen muurtjes langs de akkers. Bij Italianen is Istrië erg populair, er wordt gezegd dat ze op zoek zijn naar het Italië van vroeger.

De Italiaanse invloed is ook terug te zien in de keuken, met gerechten als risotto, gnocci en huisgemaakte ravioli met gevuld met vlees, champignon of kaas. En Istrië staat bekend om de goede kwaliteit van de wijn en olijfolie. Overal komt u wegwijzers tegen van de wijn- en olijfolieroutes, de moeite waard om eens te volgen naar een leuk boerderijtje waar u al dat heerlijks kunt proeven.

Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan wijnboer Marçeta, vlakbij het leuke plaatsje Fažana. Marçeta is een bekende wijn en de beste in de omgeving. In de wijnkelder proeft u tijdens een rondleiding lokale wijnsoorten als de rode Teran of de witte Malvazija: iets zoet en mousserend. Ook de olijfolie van Marçeta is om over naar huis te schrijven, die is écht beroemd en meerdere malen bekroond op internationale olijfolieconventies. Een leuk souvenir!

Museumpje pikken in Pula
Als u in Istrië bent mag een bezoek aan Pula niet ontbreken. Neem een kijkje in het  Romeinse Arena en bezoek in de catacomben het museumpje over olijfolie- en wijnproductie in het antieke Istrië.

Voeg een reactie toe

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Velden gemerkt met een * zijn verplicht.

Onderdeel van